3 iunie
BUNĂ DIMINEAȚA, COPII CURIOȘI!
NOUTĂȚI
Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei.
De asemenea, este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova, unde circa 75% din populație o consideră limbă maternă (inclusiv sub denumirea de „limba moldovenească”).
Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă.
Alfabetul limbii române este totalitatea literelor folosite pentru scrierea limbii române. În prezent conține 31 de litere și folosește cele 26 de caractere ale alfabetului latin la care se adaugă o serie de 5 caractere suplimentare formate prin aplicarea de semne diacritice.
Alfabetul latin, cunoscut și ca alfabetul roman, este un sistem de scriere folosit prima dată de către romani, ca să scrie în latină.
Toate literele sunt perechi: literă mare (majusculă sau capitală) și literă mică (minusculă sau de rând).
Cele cinci litere cu diacritice: Ăă, Ââ, Îî, Șș, Țț - reiau câte o literă de bază, de care se deosebesc prin prezența deasupra sau dedesubt a trei semne diacritice: căciula ( ˘ ), circumflexul ( ˆ ) și virgulița ( , ). Și punctul suprapus de la i și j este un semn diacritic, dar el nu are rol distinctiv în limba română, unde i și j nu se opun literelor cu aceeași formă, dar fără punct.
- Căciula ˘ este plasată deasupra lui a: Ăă.
- Circumflexul ˆ este plasat deasupra lui a și i: Ââ, Îî.
- Virgula sau virgulița, este plasată sub s și t: Șș și Țț
Patru litere (k, q, w, y) se utilizează în împrumuturi, în numele proprii străine și în formații bazate pe ele, precum și în unele nume proprii românești de persoane, scrise după model străin.
SARCINI DE LUCRU
I. COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ
- LA LECȚIA INTERACTIVĂ DE LA ORA 10- vom lucra fișa de lectură de la pagina 117, din manual.
- Lucrează pe caiet exercițiile 3, 4 și 5 de la pagina 117.
- Încarcă tema pe platforma ADSERVIO.
II. MATEMATICĂ ȘI EXPLORAREA MEDIULUI
- Scrie în caietul auxiliar GHIOZDĂNELUL CU CIFRE 2, testul 2 de la paginile 79- 80.
III. MUZICĂ ȘI MIȘCARE
Alfabetul
O ZI CU SPOR LA ÎNVĂȚAT!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu