NOUTĂȚI Denumirea acestei luni calendaristice – iunie – provine din latinescul ,,junius”, dar se mai presupune că ar proveni de la ,,juniores”, care înseamnă ,,tineret”, aceasta perioadă fiind menită să sărbătorească populaţia tânără, în epoca romană. Denumirile şi simbolurile lunilor s-au schimbat în timp, unele chiar la cererea bisericii. În tradiţia populară, poartă numele fructelor care se coc în această perioadă – ,,Cireşar” sau ,,Cireşel”. Prima luna a verii, iunie, este luna anului în care zilele au cele mai multe ore luminate de Soare în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică se instalează iarna. A şasea lună a anului, în calendarul gregorian şi iulian,are 30 de zile. Ziua are 15 ore, iar noaptea are 9 ore. Din cele mai vechi timpuri, solstiţiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie şi sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. Atotputernicia soarelui de la solstiţiu se celebra, la romani, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. În trecut, serbarea Sânzienelor coincidea cu data solstiţiului. Mai târziu, ceremonialul, fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie – ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul. SARCINI DE LUCRU I. MATEMATICĂ ȘI EXPLORAREA MEDIULUI
Rezolvă Evaluarea de la paginile 49-50 pe caietul auxiliar GHIOZDĂNELUL CU CIFRE 2.
La lecția interactivă de la ora 10.00 se vor rezolva probleme din caietul auxiliar GHIOZDĂNELUL CU CIFRE 2 de la paginile 43-46.
II. COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ Recapitulare
Lucrează fișa de lectură de la pagina 119 din manual, Exercițiile 1, 2 și 3- oral.
Lucrează pe caiet exercițiile 4, 5 și 6 de la pagina 119.
Încarcă tema pe platforma ADSERVIO.
III. COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ
Lectură
MICUL DETECTIV- Din ABECEDARUL DISTRACTIV, rezolvă ,,enigmele" de la pagina 64.
IV. ARTE VIZUALE ŞI ABILITĂŢI PRACTICE
Urmărește tutorialul și realizează după modelul prezentat o pasăre din carton.
Ziua Învățătoruluia fost instituită în data de 5 iunie a fiecărui an începând cu anul 2007.
5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr (n. iunie 1779 – d. septembrie 1823), întemeietorul învățământului modern românesc.
Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba română. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava. Aceasta din urmă reprezintă cel mai vechi institut educațional din București cu predare în limba română.
Când cartea era o raritate și, de multe ori, într-o limbă necunoscută maselor, Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română, deschizând noi orizonturi pentru un număr mare de români.
Rusaliile
În acest an, ortodocşii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile pe 7 iunie (duminică) și 8 iunie (luni).Sărbătoarea Rusaliilor aduce încheierea ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.
Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Până spre sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând drept Pogorârea Duhului Sfânt.
I. MUZICĂ ȘI MIȘCARE
I. COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ
Vă propun să deveniți voi mici scriitori și, pentru ALBUMUL CLASEI I, să scrieți un text de o pagină cu impresii din clasa I.
Dacă veți răspunde la următoarele întrebări, veți alcătui un text, căruia, nu uitați să-i găsiți un titlu.
Cum a fost pentru tine clasa I ?
Ce ai învățat în acest an?
Ce ți-a plăcut?
Ce nu ți- a plăcut?
Cu ce amintiri închei acest an școlar?
Ce- ți dorești în următorul an?
Nu uitați!
Textul trebuie să aibă un titlu;
Scrieți caligrafic;
Corectați textul înainte de a- l încărca pe platformă;
NOUTĂȚI În tradiția populară românească lunile anului sunt considerate a fi ,,cei 12 fii ai Anului" sau ramurile unui copac foarte bătrân. Fiecare dintre ele avea în lumea satului românesc o cu totul altă denumire decât cea precizată la început și mai ales o semnificație aparte. Fiecare lună sugera prin numele ei, fie o activitate din viața oamenilor, fie aminteau de o anume tradiție. Iunie este luna cireșelor, drept pentru care, în popor, ea este cunoscută sub denumirea de Cireșar sau Cireșel. Iulie, luna lui Cuptor, este în tradiția populară, perechea lui Făurar. Asta pentru că vorbele din popor spun că, pe cât de frig e în vremea lui Făurar, pe atât de cald va fi în luna lui cuptor. August, luna cunoscută ca Gustar sau Secelar este una din lunile ce abundă în legume, fructe și recolte de tot soiul. SARCINI DE LUCRU I. MATEMATICĂ ȘI EXPLORAREA MEDIULUI
La lecția interactivă de la ora 10.00 se vor rezolva probleme din caietul auxiliar GHIOZDĂNELUL CU CIFRE 2 de la paginile 37- 41.
II. COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ Recapitulare
Lucrează fișa de lectură de la pagina 118 din manual.
Lucrează pe caiet exercițiile 3, 4 și 6 de la pagina 118.
Încarcă tema pe platforma ADSERVIO.
III. COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ
Lectură
Citește povestea ȘCOALA DE MUZICĂ din ABECEDARUL DISTRACTIV, paginile 62- 63
IV. ARTE VIZUALE ȘI ABILITĂȚI PRACTICE
Trimite 2 fotografii cu tine în prim plan de la diferite activități la care ai participat în clasa I, pentru a putea realiza albumul clasei.
De asemenea, este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova, unde circa 75% din populație o consideră limbă maternă (inclusiv sub denumirea de „limba moldovenească”).
Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă.
Alfabetul limbii române este totalitatea literelor folosite pentru scrierea limbii române. În prezent conține 31 de litere și folosește cele 26 de caractere ale alfabetului latinla care se adaugă o serie de 5 caractere suplimentare formate prin aplicarea de semne diacritice. Alfabetul latin, cunoscut și ca alfabetul roman, este un sistem de scriere folosit prima dată de către romani, ca să scrie în latină. Toate literele sunt perechi: literă mare (majusculă sau capitală) și literă mică (minusculă sau de rând).
Cele cinci litere cu diacritice: Ăă, Ââ, Îî, Șș, Țț - reiau câte o literă de bază, de care se deosebesc prin prezența deasupra sau dedesubt a trei semne diacritice: căciula ( ˘ ), circumflexul ( ˆ ) și virgulița ( , ). Și punctul suprapus de la i și j este un semn diacritic, dar el nu are rol distinctiv în limba română, unde i și j nu se opun literelor cu aceeași formă, dar fără punct.
Căciula ˘ este plasată deasupra lui a: Ăă.
Circumflexul ˆ este plasat deasupra lui a și i: Ââ, Îî.
Virgula sau virgulița, este plasată sub s și t: Șș și Țț
Patru litere (k, q, w, y) se utilizează în împrumuturi, în numele proprii străine și în formații bazate pe ele, precum și în unele nume proprii românești de persoane, scrise după model străin.