1 aprilie 2020
BUN GĂSIT, COPII FRUMOȘI!
Suntem în prima zi din luna Aprilie sau Prier. Prier vine de la primăvară, deoarece în această lună, primăvara şi-a intrat pe deplin în drepturi.
În latină, numele vine de la Apreio, apreris, care înseamnă a deschide, deoarece acum se deschid mugurii plantelor.
1. 1 aprilie- ZIUA PĂCĂLELILOR
2. Poveștile orașului meu
3. Oul- simbol al credinței și Învierii
Simbolistica ouălor de Pasti trebuie căutată înainte de nașterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, vieții și al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind întâlnit la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos.
Obiceiul colorării ouălor s-a transmis creștinilor și este încă practicat mai ales la popoarele Europei și Asiei. Spre deosebire de alte țări ale Europei, unde obiceiul s-a restrâns sau a dispărut, la români a înflorit, atingând culmile artei prin tehnică, materiale, și perfecțiunea realizării.
Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști si de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroșit, a spus celor de față: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astazi”.
Culoarea roșie cu care le vopsesc creștinii la Paști, reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar și sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.
Ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinitații primordiale și se face după reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă ,,Hristos a înviat”, la care se răspunde ,,Adevărat a înviat”.
Obiceiul spune că, în dimineața din duminica Paștelui, să te speli pe față cu apă nouă sau apă neîncepută, în care se pune un ou roșu, având credința că astfel vei fi tot anul frumos și sănătos ca un ou roșu. Cojile roșii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel că pământul va da rod bun.
PUTEȚI PREGĂTI ȘI VOI UN OU DECORATIV
Așteptăm fotografiile voastre
4. GULIVER ÎN ȚARA PITICILOR
O ZI FRUMOASĂ TUTUROR!